Van Bus tot Zwerfbus tot Buscamper

Voor de eerste keer weer op pad na het infarct. Nu naar Luxemburg.

Zo gingen wij na Gerda`s herseninfarct in 1996 voor het eerst weer op pad. Een bestelbus waarin de elektrische scooter en allerlei ander materiaal mee kon. Een Kip Hefdak Caravan en de eerste trip was naar Luxemburg. Een eerste vakantie hiervóór was naar een hotel in Bastardo in Umbrië Italië. Goed hotel, leuk dorp maar geen gras aan de blote voeten als je naar buiten loopt en dat is toch wat wij wilden.
Tot 1999 hebben we dit kunnen doen. Vooral naar Camping Canelas in Armacão de Pera in Portugal, maar ook Spanje en Frankrijk. Daarna moesten wij apart gaan wonen met veel regelwerk qua zorg. De bus werd hierna een Zwerfbus waarmee ik zonder Gerda op pad ging. 

Zo heeft dit beest ons 421.500 km. gediend zonder noemenswaardige problemen en werd het toch tijd om iets anders te bedenken. Een APK keuring bracht 1700,= Neuroses reparaties aan het licht en dat vonden we wel wat veel. Een nieuwe zat er even niet in dus kozen we voor een tussenoplossing. Dat werd een Renault Kangoo waar de elektrische scooter precies in paste en die ik ook voorzag van wat zwerfbuselementen zoals op de foto`s te zien is. Helaas ontstond er een duur elektronisch probleem waardoor de auto op allerlei ongelegen momenten niet meer wilde starten. Prima karretje maar helaas moesten we op zoek naar iets anders.

Dat werd een Peugeot Expert Buscamper die ik zag staan. Een blauwe want ik hou er niet van om met zo`n witte koelkast of diepvriezer te rijden. Groot genoeg voor twee personen.
Het enige nadeel is dat de bank `s avonds moet worden omgebouwd tot bed en `s morgens weer andersom. In mijn eentje vond ik dat geen probleem maar op langere zwerftochten is dat wel lastig indien je met z`n tweeën bent. 

De naam is een gevolg van de vraag van mijn boekhandelaar of de camper net zoals het boek van John Steinbeck, Reizen met Charley, een naam moest hebben. Steinbeck beschrijft zijn reiservaringen die hij opdeed toen hij op bijna zestigjarige leeftijd in zijn camper "Rocinante" (genoemd naar het paard van Don Quichote) 15.000 kilometer door de Verenigde Staten van Amerika reisde. Hij werd vergezeld door zijn poedel van Franse komaf, Charley. 

Ik koos voor Bellerophon. Bellerophon (Oudgrieksβελλεροφῶν - "Belleros-doder") of Bellerophontis is een figuur uit de Griekse mythologie. Zijn grootste daad was het doden van de Chimaera, een monster dat meestal werd afgebeeld met een leeuwenkop, een lichaam van een geit en een slangenstaart. Bellerophons reis begint wanneer hij beschuldigd wordt van het verleiden van Antea (Stheneboea), de vrouw van koning Proetus. Hij wordt verbannen naar het land van koning Iobates van Lycië. Eigenlijk wilde Proetus dat Iobates Bellerophon zou doden, maar Iobates was bang voor de wraak van de goden, wanneer hij een gast zou doden.
Daarom stuurde Iobates Bellerophon op een missie, een queeste, waarvan hij dacht dat Bellerophon nooit terug zou keren: hij moest de vuurspuwende Chimaera doden. Hij zou dus voor altijd ronddolen net als mijn zwerfbus.

In 2015 moest Bellerophon het veld ruimen voor een iets grotere buscamper. Bij van Tuyl stond een groene Fiat Ducato Pössl2Win en alleen al vanwege de kleur moest die het worden.
Groot voordeel was het vaste bed achterin zodat je niet elke dag en avond de boel hoeft te verbouwen.
Oorspronkelijk heb ik deze "Pisello" gedoopt en de naam in fraaie letters voorop gezet.
De gedachte van Italiaanse auto, groene kleur en overal heen rollend, deed mij aan het Italiaanse Pisello voor Doperwt denken. In Italië fluisterde een vriend mij in dat veel mensen mij toelachten vanwege dat Pisello. Het betekent in straattaal "Lulletje". Nou zit ik daar niet zo mee maar heb besloten toch maar over een andere naam na te denken. In dit geval werden het foto`s zoals ook op Bellerophon.

Op de rechterzijde vliegt een Zeearend op de Lofoten (N) en kijkt een Reebok ons aan in de Brabantse Biesbosch. Links kijkt een Geoorde Fuut in de Emerput bij Breda wat nijdig en zit de Zeearend even bij te komen. De achterdeuren laten een Papegaaiduiker zien op Runde (N) en een Bosuil uit het Lockhorsterbos. Op de voorzijde pronkt mijn favoriet de IJsvogel uit de Brabantse Biesbosch en een Ralreiger uit de Cota Doñana (E).
Vaak vragen bewonderaars of het eigen foto`s zijn.Maar natuurlijk en over de fotografie gaat mijn volgende pagina. Ze zijn aangebracht door William :-)

In het kort 5,60 mtr. lang, diesel, 110 Pk, draaibare voorstoelen, toilet- en doucheruimte, verwarming en alles wat verder nodig is voor koken, slapen etc. Het bed staat dwars achterin en hoeft niet uit- of ingeklapt. Wij zijn dus echte dwarsliggers. Luifel uit, tafel en stoelen eronder en klaar zijn we. 
Om zo onafhankelijk mogelijk te zijn, is er een zonnepaneel geïnstalleerd en heb ik zelf een omvormer geplaatst. Zo kan ik stroom voor alle zaken als telefoons, laptop, verlichting etc. goedkoop van de zon krijgen en het werkt allemaal tot grote tevredenheid. Voor de zuinigheid heb ik er ook een cruisecontrole in laten zetten en met een voorzichtig rechter voetje levert dat een verbruik van 1:10 op en dat is lang niet slecht. Het gemak  dient de mens en om schade te voorkomen, heb ik er ook nog een achteruitrijcamera in laten zetten. 
Verder heb ik een verbeterde fietsdrager met Swingarm laten installeren bij MEMO in Smallingerland. Het grote voordeel daarvan is dat de arm met fietsdrager en fietsen weggedraaid kan worden, zodat de achterdeuren open kunnen zonder dat je de fiets(en) eraf moet halen.
Daar bleek ook dat ik aan de achterkant wel wat hulp kon gebruiken in de veren. Daarom meteen een luchtdruksysteem laten monteren en zo staat hij weer fier met zijn kont omhoog.

De volgende stap was een chiptuning die hem wat meer power moet geven. Zo gaan de pk`s van 110 naar 140 en de Newtonmeters van 270 naar 315. Dat galoppaard heel wat makkelijker en door dezelfde rustige rijstijl aan te houden, is het verbruik met 25% - 30% gedaald. Van 1:10 naar gemiddeld 1:12,5 en vaak gaat dit nog richting de 1:13!! De bestede Neuroses zijn zo snel terugverdiend. 25% winst voor de portemonnee en voor het milieu in willekeurige volgorde:-)

De Ralreiger en de IJsvogel,een mooi koppeltje.

Eerst Kijken, dan Klikken