Het Reizen (of Massatoerterrorisme?)

Wat is reizen volgens u?

Wat is reizen? Woon- werkverkeer? Met de trein naar Disneyland? Familiebezoek met O.V, auto, motor, fiets, bromfiets, bus etc? Ja, ik denk dit dit allemaal onder reizen valt. En is reizen per vliegtuig óók reizen of is het gewoon lange-afstands-transport? Ja, met dien verstande dat je op Schiphol instapt, elders op de wereld uitstapt en onderweg niets doet of ziet. Toen onze jongste zes jaar was, gingen we voor het eerst kamperen in Frankrijk. Dat hebben we jarenlang op allerlei plekken gedaan. Soms een soort verhuizing want fietsen, surfplanken, alles wat het plezier kon dienen moest mee. Is dat reizen? Je had maar 3 maximaal 4 weken vakantie. Dat betekende meestal zo snel mogelijk heen (één dag) en ook z.s.m. weer terug. Oók lange-afstands-transport?

Dan gaan de kinderen hun eigen weg en gaan we samen. Peugeot 205 diesel, aanhangwagen met Yamaha XJ 900 en de kampeeruitrusting er op en karren maar. Italië, Spanje en Portugal meestal het doel vanwege het weer in het voorjaar. Ter plekke aangekomen de motor afladen en vrijwel alles werd per motor bezocht. Héérlijk! helaas gebeurt dan ook het ongeluk dat Gerda treft zoals op de homepage aangegeven en kan zij niet meer mee. Toch valt dit niet onder het reizen zoals ik dat nú zie. Met een camper(tje) langere tijd door landen trekken, zoals in 2015 zo`n 3 maanden rondtrekken in Schotland, Ierland en Engeland. Vijf of zes weken door Noorwegen van Kristiansand tot de Noordkaap. Dát is voor mij nu reizen voor zolang het mag duren.

1991 Met BMW R75/7 en de Peugenot 205. Bij toerbeurt eentje achterop. Onderweg kamperend.

Vroeger was alles beter toch? Reizen was niet weggelegd voor Jan Eelt en wie wél weg kon ging te voet of met de trekschuit waaraan die Jan Eelt sleurde. Men ging te paard, met paard en wagen of karos, ook de ezel en de ossenkar werden niet gespaard. Men was dagen- of wekenlang onderweg en moest dan ook weer terug. Maar men sprak toen niet over klimaat of milieuverontreiniging behalve de lucht van paardendrollen die er toch ook uit moesten. Op de plaats van bestemming aangekomen, bijvoorbeeld Rome, was het er rustig en kon men vrijwel in z`n eentje in het Colosseum vertoeven. Geen Chinees, Japanner, Rus of Amerikaan te bekennen. Hoe anders is dat nu.

Tijdens mijn laatste tocht door Noorwegen in 2018, waar het ook steeds erger wordt, kwam ik op een nieuw woord: MASSATOERTERRORISME!! Hierbij wil ik dat woord wettig deponeren en op laten nemen in de Dikke Van Dale. Over Noorwegen 2018 kom ik nog te spreken.
Vooropgesteld, ik ben ook een toerist die ergens rond wil kijken en ben dus ook deel van het probleem dat een extreem voorbeeld laat zien op de Mount Everest waar het fileklimmen inmiddels de gewoonste zaak van de wereld is.

 

2016: Firenze ofwel Florence rond 11. 00 uur. Om 08.00 uur was het nog heerlijk stil en om 09.00 uur konden wij de smalle trappetjes van de Klokketoren, de Campanile, beklimmen zonder tegenverkeer terwijl je elkaar nauwelijks kunt passeren. Na 10.00 uur wordt het "fileklimmen" zoals op de Mount Everest heden ten dage.

Met vliegtuigen vol, met bussen en treinen vol, met oceaanstomers vol worden wij arme toeristen in een stad als Rome met vele duizenden tegelijk gedumpt. Wij rennen als kippen zonder kop achter een vlaggetje of paraplu aan waaronder zich een gids verschuilt. Onze colonnes spoelen door elkaar tussen Colosseum, Forum Romanum, de Keizerfora, het Altare della Patria niet te vergeten het Vaticaan en de Sint Pieter. Voor een "rustig" bezoek aan de Villa Giulia of de Galleria Borghese en al die andere musea is geen tijd. Na een warme dag inademen van uitlaatgassen en zweetlucht van de buurman of -vrouw zijgen wij met keelpijn en moeie voeten uitgeput ineen op de vliegtuigstoel, of de dekstoel, of de zetel in de trein om een verheerlijkte verzuchting te slaken: "Eindelijk hebben we Rome gezien, nu kunnen we Sterven".
Ze hebben in één dag Romegezien!!!! En zo gaat het in elke plaats van enig belang. Van de Hermitage tot het Alhambra van Amsterdam tot Venetië, waar stadsbesturen zich in alle bochten wringen om de geldstroom niet te ontregelen en toch te proberen dat Massatoerterrorisme binnen de perken te houden. Wie een oplossing weet , mag het zeggen. 
Hij of zij wordt miljonair en kan ook op reis.

Pogingen om een Klokkentoren rechtop te zetten. Hoeveel miljoenen deden dit al?

Mijn persoonlijke oplossing voor steden? Vroegtijdig een zo vroeg mogelijk ticket boeken via internet met het "Skip the Line"-principe om een toeristisch hoogtepunt te bezoeken. Dat kost meestal net zoveel als een kaartje ter plaatse waarvoor je eerst al tijden in de rij moet staan.
Vanaf het afgesproken punt loop je dan met een begeleider langs alle files voor alle kassa`s.
Dan de camper op een camperplaats zetten. `s Morgens vroeg, 07.00 uur, met openbaar vervoer naar dat punt. Vóor 11.00 uur zorgen dat je weer weg bent óf wandelend iets anders in de stad bekijken buiten de massa`s. We hebben in 2016 Rome 14 dagen lang dagelijks bezocht. We stonden op de camperplaats aan de rand van Rome. Een OV-weekkaart kost daar een fractie van wat het hier kost. Wij hadden voor verschillende zaken al Skip the line-tickets en zijn niet plat gelopen door de hordes die na 10.00 uur massaal binnenstormen. In de middag bezochten we dan iets als Villa Giulia, een prachtig Etruskisch museum buiten het centrum waar de massa`s niet komen. Helemaal ontwijken kun je het niet maar dit beviel uitstekend.

Maar goed, ieder zijn meug. Neem vooral het vliegtuig, de trein, de fiets, de motor, de taxi, de metro, de ezel of de ossenkar. Als u het maar naar uw zin heeft want daar gaat het toch om.
Ikzelf ploeg en worstel en navigeer mij wel met mijn nietige campertje langs de kleinst mogelijke wegen. Ik kan mij niet laten of wil mij niet laten verwennen in hotel, pension, bed&breakfast, restaurant of snackbar. Ik zet mijn eigen bakkie en kook mijn eigen prutje en drink mijn eigen wintje. Dat dan toch wel. Mogelijk dat ik u dit jaar tegenkom in Dover Castle of ergens in Schotland of Ierland. Klop gerust aan de deur van die groene camper voor een bakkie of een glaassie. Ik groet u hartelijk en blijft u vooral reizen zoals u dat wilt.

Het vogeleiland Runde. Met de auto via een brug te bereiken. Zeearenden, Drieteenmeeuwen, Aalscholvers, JanvanGenten, Zeekoeten, Papegaaiduikers, Skua`s of Roofmeeuwen maar ook Scholeksters, Waterpiepers, Kraaien,Bonte kraaien,Noordse Stormvogels en nog veel meer.
Op al mijn reizen door Noorwegen ben ik hier geweest en het heeft nooit één seconde verveeld.
U wilt Noorwegen nogzoongerept mogelijk zien? Dan gáááááán!!!!