Noorwegen 2006 op 3 motoren

Aanvankelijk was het de bedoeling een motorvakantie te houden in de Pyreneeën met dochter en schoonzoon. Wel aardig, een Yamaha familie 2 of 3 weken op stap met een FJR, een Fazer en een R1Maar dat bleek bij nader en verstandig inzien een drempeltje te hoog voor dochterlief. Het gevolg was dat ik mijn vakantie totaal veranderde bij de baas en besloot in m`n uppie een dag of tien naar het vogeleiland Runde te gaan. Dit ligt iets onder Ålesund en is bereikbaar per brug.
Opnieuw buiten de waard gerekend want bij het horen hiervan wilde de club onmiddellijk toch mee. Wel logisch deze stap want de bergen zijn er niet zo hoog. Het was nog een heel gedoe met de veerdiensten van Colorline maar het lukte om op de 17de héén en de 24ste wéér te varen.
De eerste dag, zondag 16 juli, werden 688 snelwegkilometers afgelegd tot een camping vlak bij Abenrå in Denemarken. Om 7 uur vertrokken wij en om een uur of half vijf was deze klus geklaard met één file en een aantal fouragestops. Daar huurden wij een hytte zodat we de volgende dag niet te vroeg op hoefden te staan vanwege het inpakken van de tenten. Ter plaatse konden we ook een hapje eten dus ook hier lieten we het eigen initiatief rustig liggen waar het lag.
De volgende morgen bestond het ontbijt slechts uit een appel daar we geen boodschappen hadden gedaan. Ontbijten bleek pas mogelijk na 9 uur en om acht uur wilden wij opstappen. De boot naar Noorwegen zou om 13.45 uur vertrekken en je moet één uur vóór vertrek aanwezig zijn. Dat lukte met slechts 323 km. voor de wielen grandioos waardoor we nog een stevig uurtje in de zon konden bakken. Onderweg hebben we ons bij een tankstop vergrepen aan een broodje pølser als ontbijt. Een hol broodje, saus erin en een lange knakworst soms met spek voldoende om een poossie op te teren.
Het inschepen verloopt altijd zeer snel en gedisciplineerd maar toch 10 minuten te laat. 
De overtocht duurde 4,5 uur want de snelle jongens van 2,5 uur waren al volgeboekt.
Die tijd werd gebruikt om de inwendige mens van wat aanvullingen te voorzien, te rusten of te slapen. We hadden besloten om na aankomst nog wat kilometers weg te trappen om de laatste etappe naar Runde wat te bekorten. Van Kristiansand is dat nog zo`n 800km en dat is in Noorwegen wat veel voor één dag. 

Rond 18.15 reden we van de pont Noorwegen binnen. Wat een overgang!! Een totaal ander land qua natuur bijna een geografische cultuurschok. Daarbij zijn er geen snelwegen en gaat het vanaf het begin omhoog en omlaag en draaien dat het een aard heeft. 
We slaagden erin om nog 182 km. weg te werken tot Hovden aan de 39.Ook hier huurden we een hytte en konden er ook ontbijten de volgende morgen. Het bleek eigenlijk geen hut maar een hotelhut, meer een houten villa. Twee verdiepingen met beneden twee flinke slaapkamers en douche/toilet en boven een grote living en een volledig uitgeruste keuken. Alles aanwezig voor een langdurig verblijf en de prijs was er dan ook naar, plm. 1500Nok all in voor vier personen. Maar een beetje luxe op vakantie moet kunnen. Het ontbijt was overigens zeer uitgebreid waar echt niets aan ontbreekt.  Uiteraard was het de derde dag flink aanpoten geblazen dus de wekker stond op 06.30 uur en we vertrokken tegen 08.00 uur. 549 km. waren er af te leggen met diverse veerponten die ik niet had meegerekend. Foutje in de planning. 

De hele route is uiteraard prachtig maar eist ook wel wat. Uiteindelijk arriveerden we vrij laat op Runde op deze site kun je alles vinden wat er te zien en te beleven valt op Runde. 
Ergens
 rond 20.45 arriveerden we en Knut de eigenaar van camping Goksjør kon ons gelukkig nog voorzien van wat “noodrantsoen”. De volgende dag kort na zes uur zouden we de klim maken naar de toppen van het eiland waar je de binnenkomst van de tienduizenden papegaaiduikertjes kunt bewonderen. Met wat geluk zie je ook nog roofmeeuwen of zeearenden die voor de nodige opschudding kunnen zorgen onder de diverse vogelpopulaties. Donderdag 20 juli vertrokken we van Runde naar Ålesund om daar het Sunnmøre Open lucht Museum te bezoeken. Raymond had zijn zinnen gezet op een authentiek Vikingschip. Helaas voor hem bleek dit helemaal afgedekt in een loods te staan. Verder is het wel een aardig gebeuren met veel oude huisjes zoiets als je in Schoonoord in Drenthe ook wel ziet.
Zelf had ik dit al eens gezien en ik bleef boven in het restaurant op de motoren en de bagage letten terwijl ik intussen aantekeningen van de reis kon maken. Na dit bezoek en de koffie was het weer opstappen geblazen om de rit naar Andelsnes te maken. Vrijdag stond de mooiste rit op de planning. De Trollstigen en de Geirangerfjord. Beide behoren tot de toeristische topattracties van Noorwegen en het is zaak om vroeg aan die rit te beginnen. In het hoogseizoen is er nauwelijks een doorkomen aan op de smalle weg naar de top. Negen uur was voor mij het uiterste en daar was ik de rest van de dag wel blij mee. Voor wie hier nog nooit geweest is, kan ik zeggen dat het een fantastisch mooie rit is en mijn advies aan elke motorrijder is: DOEN!!!

Op de ferry voor de tocht door de Geiranger en een terugblik op het haventje.

Over de 63 naar Geiranger is slechts 82km maar wel een zeer fraaie rit mede omdat ook nu einde juli er nog zat sneeuw op de fjell ligt. Onderweg is er nog een mooie en grote waterval en halverwege dient de Norddalsfjord overgestoken te worden. 
Daarna komt natuurlijk hèt uitzicht van Noorwegen de top van de 63 die uitziet over de Geirangerfjord. Er moeten hier al miljoenen foto`s van gemaakt zijn. Daarna komt er, als je wilt en kunt, een ziedende afdaling naar het dorp en het einde van de Fjord waar je in één moeite door de boot op kunt rijden als die er tenminste ligt. Om een uur of vier reden we van de boot af en Hellesylt binnen. De Spar werd bestormd voor het avondmaal en het volgende ontbijt waarna de rest van de trip volgde richting Briksdal, nog zo`n slordige 80km. De Melkevoll Camping ligt pal onder de Briksdalbreen (gletsjer) het doel voor de volgende dag. Ook hier werd weer een hytte gehuurd. Beetje standaard maar toch voldoende.  `s Morgens om 10.00 uur zou de start zijn voor de wandeling naar de gletsjer. Plm. 45 minuten met daarna een wandeling en een stuk ijsklimmen. Voor mij te zwaar en de excursie werd dan ook door de  anderen gedaan. De zondag stond in het teken van het bereiken van Kristiansand en de camping van Kees Verkerk daar vlakbij in Hamresanden. Een slordige 435km. Hoofdzakelijk over de 13 en de 9. We moesten al om 07.15 bij ColorLine zijn voor het inchecken. Zo geschiedde ook en om 08.15 verlieten wij Noorwegen. Om klokke 12.45 reden we Denemarken weer binnen en de E-45 op richting thuis.

De IJsrivier want dat is een Gletsjer feitelijk.

Voor de plaatjes van tweeduizendzes klikt u hier
:-)

Runde 2011 vooral Vogels
Evenals in 2015 dus hier die veren:-)

Een nieuwe loot aan de stam van deze site wordt in hoofdzaak een korte trip naar Runde. Het vogeleiland voor de Noorse kust. Het is het gevolg van het feit dat de fotografie een steeds belangrijker plaats in is gaan nemen, met name het “schieten” van vogels, één van de moeilijkste takken van deze sport. En wat is er mooier dan zo`n tripje te maken naar dit eiland waar het wemelt van de Jan van Genten, Meeuwen in allerlei soort, ZeearendenPapegaaiduikers en meer bekende en vreemde vogels van allerhande pluimage. 
In de week voorafgaande aan dit spektakel werd duidelijk dat de weersomstandigheden in Noorwegen nou niet bepaald op z`n best waren. Een kort stukje film tijdens het journaal maakte duidelijk dat er huizen waren weggespoeld, wegen waren geblokkeerd en o.a. het Gudbrandsdal min of meer was volgelopen. Dit dal bleek op negen plaatsen geblokkeerd vanwege de vernielingen door de overstromingen. Mááááár…..wij laten ons daar allemaal niet door tegenhouden en gaan gewoon morgen op pad. De weersvooruitzichten zijn ook niet geweldig maar Wetter Online laat zien dat Runde, net zoals Zeeland bij ons, regelmatig schoon zal waaien. Daar hopen we tenminste op. Wij komen het Gudbrandsdal, dat parallel loopt aan de lijn Oslo-Trondheim, niet op onze route tegen. En de Noren kennende als keiharde, nuchtere werkers, gaan wij er vanuit dat mogelijke wegblokkades inmiddels uit de weg zijn geruimd. 

Knut blijkt onveranderd net als ik. Een lelijkheid die ondanks het groeien in leeftijd eigenlijk niet erger kan en dus steeds hetzelfde blijft. Je hebt dan een mooie getekende kop wat bij vrouwen anders wordt genoemd. Intussen is hij voorzien van een jonge schone uit Finland en ja, zo word je nooit oud hetgeen voor tweeërlei uitleg vatbaar is. 

De lijst met vogels:

Zeearend - Haliaeetus albicilla
Jan van Gent - Morus bassanus of Sula bassana
Papegaaiduiker - Fratercula arctica
Drieteenmeeuw - Rissa tridactyla
Mantelmeeuw - Larus marinus
Kleine Mantelmeeuw - Larus fuscus
Stormmeeuw - Larus canus
Zilvermeeuw -
 Larus argentatus
Kokmeeuw - Larus ribibundus
Grote jager - Stercorarius skua
Gewone Alk - Alca torda
Zeekoet - Uria aalge
Noordse Stormvogel - Fulmarus glacialis
Zwarte Zee-eend - Melanitta nigra
Eidereend - Somateria mollissima
Wilde eend - Anas platyrhynchos
Scholekster - Haematopus ostralegus
Tapuit - Oenanthe oenanthe
Oeverpieper - Anthus petrosus
Veldleeuwerik - Alauda arvensis
Bonte Kraai - Corvus cornix
Kraai - Corvus corone
Raaf - Corvus corax

Huismus - Passer domesticus
Kuifaalscholver - Phalacrocorax aristotelis

Witte Kwikstaart - Motacilla alba alba

 

De JanvanGentenKolonie

`s Avonds komen ze met vele duizenden tegelijk uit zee.

Je kunt dan wel groot zijn, maar wendbaar is iets anders. Regelmatig zie je dat die vliegende deuren worden weggejaagd door o.a. de Drieteenmeeuwtjes. Maar evengoed pikken de Zeearenden dagelijks een meeuwtje uit de kolonie.

De Skua, Roofmeeuw of Grote Jager - Stercorarius skua. Een soort baas van het eiland net als Knut :-)

Voor vogelaars maar voor elke natuurliefhebber is dit een prachtig eiland. Het barst van het leven, niet alleen vogels maar ook allerlei planten. Zonsopkomsten en sunsets zijn meestal fraai. De bezoekers zijn allemaal met hetzelfde sopje overgoten. Varen, vissen, vogelen, wandelen en geen toestanden onderling. De altijd sympathieke Knut en zijn vrouw aanwezig voor hulpen vragen. Oh ja....niet allemaal tegelijk gaan en vooraf boeken is wel zo slim.

The Bridge, de toegang tot aldeze schoonheden.

Een triootje Zeekoeten.

En op enig moment is het tijd weer te vertrekken helaas. In het vervolg van deze trip komen we bijna als vanzelfsprekend bij wat hoogtepunten uit de andere reizen naar Noorwegen, zoals de Preikestolen, de Hardangervida etc.etc. En dan is het echt tijd om weer de boot te pakken naar Denemarken. Maar we komen terug!!!! Klikt u HIER voor de foto`s uit 2011.

Noorwegen 2014 met Bellerophon

Deze reis verloopt eigenlijk net zoals de andere Noorwegenreizen op de andere pagina`s. Soms toch wéér dezelfde hoogtepunten omdat je altijd weer andere dingen ziet op die plekken. Bovendien, dit land verveelt nooit hoe goed je dat ook probeert :-)
Deze reis zal ik mij beperken tot het plaatsen van foto`s waar ik wat tekst bij zal zetten. De plaatjes staan niet perse in de volgorde van de reis en dat doet er ook niet toe. deze keer was de Blauwe Peugeot Expert met de naam Bellerophon aan de beurt.

Dag 1 is natuurlijk van huis naar Hirtshals en de oversteek naar Kristiansand. We verbleven op de Kjulcamping vóór de oversteek. Daarna was het een eitje van nog geen 150 km om op de Preikestolencamping te belanden. Het eerste inlandse veer bracht ons van Lauvvik naar Oanes en dan is het nog zo`n 15 km.  Wij besloten om drie dagen te blijven. Maandag voor de wandeling en beklimming, dinsdag voor een boottocht door de Lysefjord met een prachtige rit door een fabuleus landschap en de woensdag voor Stavanger. 

Zo was de klim voor en na de inzet van gastarbeiders uit de Himalaya en het lijkt een stuk beter. Lijkt, want de treden zijn vrij hoog waardoor je een flinke stap omhoog moet maken en je dan je hele gewicht omhoog moet drukken. Je kunt er behoorlijk stuk gaan maar het uitzicht blijft fantabuloso.

Hier links de Kjerragbolten, dat "steentje" tussen die rotsen in het midden. Er bestaan prachtige foto`s waarbij er zelfs een motor op staat maar van onderaf kun je zien dat dit erg eenvoudig is. De plaatjes die ervan bestaan zijn toch spectaculair. 

Stavanger: Kleine haven of (te) grote appartementsgebouwen? Het witte oude centrum is mooi.

Na Stavanger vervolgen wij onze campertocht via allerlei bekende en onbekende plekken zoals weergegeven in de andere Noorwegenpagina`s. Bij en in Bergen wordt het natte karakter meer dan bevestigd. De mensen zijn gewend aan 5 van de 7 dagen regen. Wij nemen na een kort bezoek mede aan het Aquarium de vlucht en hoe verder van Bergen, hoe droger het wordt. 
Alle foto`s 2014: https://goo.gl/photos/Mjt3SwMZgs2DZWTQ8
                               https://goo.gl/photos/wp9NoN71ySMGUgGMA
                               https://goo.gl/photos/XSmQpgxqgVZZRFeF8
                               https://goo.gl/photos/V5Z5X2cbXeW1syCT9
                               https://goo.gl/photos/gML5iY4fefyBCcARA
                               https://goo.gl/photos/LXuHifhrQCq5hTJdA
                               https://goo.gl/photos/5opZBcGn5qwuhGeP6
                               https://goo.gl/photos/D1usHXZ1zoGn331z5
                               https://goo.gl/photos/yxcAKY5MLQorFTX16
                               https://goo.gl/photos/Sd84kN99Y4JaSCNP9
                               https://goo.gl/photos/2b2pUhD9LofuYX9A8
                               https://goo.gl/photos/FU5jMydNTDsgAe6J8
                               https://goo.gl/photos/FcZVG1WQa4FAQZ6WA
                               https://goo.gl/photos/isRUe9smQu8CqdYb8 
                               https://goo.gl/photos/RdeL31XH4aAsp6ps6
                               https://goo.gl/photos/51tgJW7TqXq2pVmK6
                               https://goo.gl/photos/dV5tLg6qhi6RTyYZ7
                               https://goo.gl/photos/GQUGFHguferY9gFY8
                               https://goo.gl/photos/5ZrXQUbAuXnMgWMt5
                               https://goo.gl/photos/ubhWGGsVQ1zxF9GY8
                               https://goo.gl/photos/v3HduWVq5QUiAqun6                               

Onze ondergang??

We toeren opnieuw langs allerlei prachtige wegen, watervallen, landschappen, dorpen. Bezoeken campings of maken gebruik van het "Allemansrecht". De route?

Vanzelfsprekend gaan we naar Runde en de Trollstigen. Geiranger, Jostedal, Borgund, Auerland, Hardangervida, Haukelifjell, Setesdal en Mandal. Op de Sandnescamping wordt gevist met een net en iedereen doet mee. Helaas te weinig vis voor iedereen want slechts één zalm is ons deel. Maar wel aardig om mee te maken. Hiernaast een indruk.
Kristiansand is het einde en dan is het weer
DAG NOORWEGEN
en tot de volgende keer.

In 2018 is die volgende keer en die zet ik op een aparte pagina omdat er zoveel is veranderd en niet ten goede. Noorwegen pas op uw zaak is dan ook mijn advies.
Maar dat zal het
MASSATOERTERRORISME
niet kunnen dempen zo vrees ik :-( :-( :-(