Sicilië 2004/2009 een mengelmoesje...

2004: Een mengelmoesje omdat de reis naar en van Sicilië zo`n beetje langs dezelfde wegen voert en op Sicilië zal er ook twee keer een soort rondgang zijn maar naar verschillende hoogtepunten.
Sicilië dus en op dit moment staat de bus gepakt en gezakt klaar voor vertrek. In 2004 en 2009 nog de witte Peugenot Expert. Nog één nachtdienst werken, morgen goed uitslapen, daarna nog ergens een hapje eten en dan kunnen we in de nacht van vijftien op zestien april om twee uur van start. Met z`n tweeën sturend, denk ik dat wij zaterdagmiddag in Messina kunnen staan aan de kade van de ferry’s. 
De planning is om een dag te besteden aan de Etna en een dag aan Taormina en Catania. 
Dan op pad naar Syracuse en binnendoor naar Piazza Armerina en Enna.
Vervolgens naar Agrigento voor de Vallei van de Tempels. Hierna langs de westkant naar Marsala, Trapani en Erice. De tempels van Segesta volgen en een hele dag voor La Riserva dello Zingaro een mooi natuurgebied. Dan komt Palermo aan bod en wellicht ook Cefalu. 
Het lijkt wat veel maar we zien het als een verkennende rondreis om later in de tijd nog eens terug te komen om alles wat meer op het gemak te beleven. 
2009: Zaterdagmorgen 16 mei om twee uur was het dan zo ver, het vertrek voor een rondreisje door Sicilië en daarna het bezoek van een paar dorpjes en nederzettingen in Italië. Dat zouden o.a. RomeSienaFirenzePisa en Lucca worden. Het eerste doel was een camping in de omgeving van Rioveggio ten zuiden van Bologna aan de A1. Het vroege tijdstip was nodig om die eerste klap uit te kunnen delen. Ongeveer 1300km. die in 15,5 uur werden afgeraffeld. Het regime van de nachtdiensten zat er nog goed in. 
Daarna ging het weer avanti op naar  Villa St. Giovanni voor de boot naar Messina op Sicilië. 

Met de wet van Archimedes moeten we toch drijvend aan de overkant komen, denk ik :-)

Fotomappen Molens op de zoutpannen van Trapani...en Marsala
Fotomappen 2004  
Fotomappen 2009
Klikken mag:-)

Piazza Armerina de Mozaïken

Rare jongens die Romeinen volgens Asterisk, maar de Bikini kenden ze al en volgens mij de Kamasoetra ook wel :-) 

Wat zegt Wikipedia over dit mooie eiland?

Sicilië (Italiaans: Sicilia) is een eiland en een autonome regio van Italië in de Middellandse Zee. Het ligt ten zuidwesten van de op het Italiaanse vasteland gelegen regio Calabria, en ten noordoosten van het Noord-Afrikaanse land Tunesië. De officiële Italiaanse en Siciliaanse naam is Sicilia. De Oud-Griekse naam Trinakria betekent "het eiland met de drie punten". Dit is tevens de naam van de vlag.

De oppervlakte van Sicilië is 25.709 km² en daarmee het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het eiland is maximaal 230 km lang en 170 km breed. De kustlijn is ongeveer 1000 km.

Tot de autonome regio Sicilië behoren ook de Liparische of Eolische Eilanden, het eilandje Ustica, de Egadische Eilanden, het eiland Pantelleria en de Pelagische Eilanden. De laatste twee liggen voor de kust van Tunesië en horen geologisch tot het Afrikaanse continent. De eilandstaat Malta ligt ten zuiden van Sicilië.

Catacomben bovengronds in een muur bij een tempel en de ondergrondse catacomben van Palermo. Een echtpaar?

Feitelijke gegevens die verder niet zoveel zeggen voor een bezoeker/toerist. In twee tochten over dit eiland heb ik eigenlijk alleen maar hoogtepunten gezien. Door je van tevoren te verdiepen in de geschiedenis en alle beschikbare informatie op kaarten, in boeken en op internet kun je optimaal profiteren van de beperkte tijd die je hebt als je nog werkt. Nu zou ik als pensionado er veel langer over doen maar of het dan nog zo leuk is door het massatoerterrorisme is zeer de vraag. Maar ooit bestaat da kans dat ik er nog eens zal rondtuffen. In twee reizen heb ik uitgebreid kunnen genieten van alles wat Sicilia te bieden heeft op het gebied van Natuur, Kunst, Geschiedenis, Architectuur en ja, ook de mensen en niet te vergeten de molens waarmee ik in die jaren nog aan het stoeien was. Van dit alles staat er een aantal op Flickr die een goede indruk geven en het verhaal wel laten zien. (zie de links boven).
Het is ook wel een groot voordeel als je iets weet van de taal. Ik spreek geen Siciliaans maar wel voldoende Italiaans om met de mensen te kunnen communiceren. Het aardige is dat je al snel een soort familie wordt. Men stelt het heel erg op prijs als je hun taal kent. Een voorbeeld mag zijn dat een Italiaanse buurman op een camping in Engeland zijn hele familie optrommelde om hen voor te stellen aan zo`n Hollander die Italiaans spreekt. Het werd nog laat en erg gezellig. 
Van belang is ook de tijd van het jaar om te reizen. Het vroege voorjaar vanaf half april is naar mijn idee het beste. De natuur is ontluikend en fris, de temperaturen zijn aangenaam en de mensen in de toeristenwereld staan te trappelen zo aan het begin van het seizoen.

Een grote indruk heeft De Etna gemaakt die we in 2004 wel hebben bezocht maar in 2009 hebben "beklommen". De vulkaan is werkelijk vanaf het hele eiland wel te zien en er is ook altijd wel een pluimpje. De busjes rijden tussen sneeuwmuren naar boven, de kabelbaan geeft prachtige uitzichten en na een stevig stukje lopen en klimmen  krijg je eenmaal boven ondanks de sneeuw die er ligt als vanzelf warme voeten van de dampende aarde.

De zoutpannen van Trapani en Marsala. De werkwijze valt te bekijken in de fotomappen op Flickr.

Is dit mooi of is dit mooi??? Wij vinden het prachtig. Nu ik bezig ben met deze beelden omdat de site herbouwd moet worden, krijg ik steeds meer zin om hier weer naar toe te gaan. Het aardige is dat je altijd weer iets anders ziet ook al denk je alles al te weten. 
Laten we zeggen Sicilia ci Vediamo!!