Rondo`s á la Jan 

Dit jaar was ik al vroeg op Pomarinho. Het was net na nieuwjaar en nog enigszins frisjes. Dat zou niet veel veranderen tot begin februari, maar ik heb mij weer zeer vermaakt op en vooral rond deze heerlijke camping. Dat vertaalde zich in een behoorlijk aantal wandelingen die ik Rondo`s heb genoemd. Daarnaast was er de reis naar huis die ik in etappes aflegde en in mappen opsloeg. De links naar al deze mappen vindt u hieronder op deze pagina. Noem het maar gemapper, dat scheelt gemopper.

                                  https://photos.app.goo.gl/7T61Xw4w5uidRKB77
Deze link brengt u naar El Piño op de grens met Spanje, waar op één rots een kolonie Vale gieren huist/nestelt. Elke keer als ik op Pomariho ben, ga ik daar even kijken. Soms is het nesteltijd zoals nu, soms wordt er gepaard soms wat geknokt. Maar altijd gaan ze bij voldoende opstijgende warme lucht op vleugels. Vele honderden meters hoog en zeer grote afstanden zwevend en speurend naar gratis vlees. Maar deze keer werd er af en aan gevlogen met een bosje groenfrutsels voor het nest. Sommigen tonen trots hun "enorme" buit.

                                   https://photos.app.goo.gl/wxpst2up9Pgkraf26
De eerste rondo, het eerste rondje, een korte wandeling op en rond Pomarinho. Bij de foto`s staat enige begeleidende tekst. Wie daar niet genoeg aan heeft kan altijd vragen stellen. En ja, die Elfenbankjes, Trametes versicolor, vind je overal in Europa maar deze is wel erg mooi.

                                   https://photos.app.goo.gl/L32YrwTngFBcT9Af8
Geen Rondo, maar een tussendoortje. Af en toe als er nog wat vocht en wolken in de lucht hangen dan kunnen hier prachtige zonsondergangen ontstaan. Meestal veel intenser van kleur dan in ons sappige kikkerlandje. Evenzo zijn de sterrenhemels hier bij heldere nachten fantastisch mooi met ongelooflijk veel sterren. Mooi om weg te mijmeren over een begrip als ruimte. Onbegrijpelijk!

                                   https://photos.app.goo.gl/Mv9kitwSA5gQ3ZmN9
Op mijn verjaardag doolde ik in mijn uppie rond en kiekte zo hier en daar weer ongeziene zaken. Zo vond ik twee zeer vreemde wortels die ik niet thuis kon brengen. Ze groeiden in een verloren hoekje onder wat ruig groen vandaan. Eerst even kieken en dan onderzoeken. Haha, wie die snoeischaar is verloren, is mij niet bekend maar ik was wel gefopt. :-)

                                   https://photos.app.goo.gl/qtpU8ooRNyJe2MS39
Rondo nummer 4 werd een tamelijk grote ronde en het is gedeeltelijk best een pittige wandeling over een stukje Siërra de Mamede. Bij elkaar een kilometer of 12. Onderweg nog een praatje met een fietsend Portugees stel. Gelukkig spreekt men vaak ook Frans en dat lukte wonderwel.

                                    https://photos.app.goo.gl/2FbwxTpM87umHHbL9
Je ziet op Planet Earth wel eens stukjes over het ontstaan de aarde met veel vuur en gloeiend, vloeiende lava of gesteente dat verder in de tijd stolt. Dat moet hier ook gebeurd zijn want de hoeveelheid rots/steen is gigantisch. Eén van de gevolgen is dat bij veel regen het water niet in de bodem kan zakken en weg moet stromen, maar dat gaat ook niet vanwege het golvende karakter van het land. Bijgevolg bleef het erg lang drijfnat overal.

                                            Een van de zeer vele bruggen in dit mooie land.

Nog en paar rondjes voordat we weer terug gaan naar het lage hoge Noorden:
https://photos.app.goo.gl/gUm5LP2VTcAcMnsT7
https://photos.app.goo.gl/9eijqSbaqq8WtHHA6
https://photos.app.goo.gl/aTbqh22SrmXzBcYF9
De stukjes tekst bij de foto`s vertellen het verhaal wel. :-)

De weg naar huis:
Van Pomarinho naar Coïmbra:
https://photos.app.goo.gl/vUFjq4toph7abkA48
Van Coïmbra naar Porto:
https://photos.app.goo.gl/jhKn32PYv9m6E4QF7
Van Porto naar O Grove en verder:
https://photos.app.goo.gl/Fwnhsu66bnonkBWPA
Via Santiago naar camperplaats Atalaya:
https://photos.app.goo.gl/Kamxxn4NZXB9N1Yj7
Dan naar Périgueux:
https://photos.app.goo.gl/JJGtd3Rk27d78bwVA
Laatste etappe:
https://photos.app.goo.gl/TaiYc8LEU32XokDh6