Is Nederland een Camperland?

Laat ik beginnen met een link die verwijst naar een artikel van de Bovag. Hierin staat een opsomming van het aantal campers per land en waarom camperaars eerder in het buitenland camperen dan in Nederland. http://www.campervisie.eu/178-2/
Daaruit pik ik de volgende passage die ik volledig onderschrijf:

".....ook in Nederland is het aantal campers sterk in opkomst. Neem daarbij dat Nederland één van de minst campervriendelijke landen is, dan zullen steeds meer Nederlanders hun vrije weekenden, dagen en vakanties in het buitenland doorbrengen. Ook zullen de campers uit de andere Europese landen Nederland niet als bestemming kiezen omdat Nederland als zeer camperonvriendelijk te boek staat. Als Nederland niets aan zijn image verandert zullen we het met steeds minder toeristen moeten doen. Immers het aantal caravans vermindert, terwijl er steeds meer campers worden verkocht".

Klopt het dat Nederland niet pro-camper is? Ja, naar mijn mening klopt dat helemaal. Als eerste moet ik opmerken dat er vaak wordt gezegd dat wij camperaars alleen maar uit zijn op goedkoop of voor niets camperen. Dat vloeit voort uit het feit dat je met een camper een grotere vrijheid hebt in waar je kunt verblijven of overnachten. Daarbij moet je wel zo veel mogelijk "self supported" zijn. Dat wil zeggen, vers water aan boord, warm water voorziening en douche, een zonnepaneel en daarmee ook 220 volt aan boord en toiletvoorziening. Als je dan je mobiele telefoon als hotspot gebruikt, heb je ook nog internet. En JA, wij camperen graag "in het wild" omdat je dan vaak op fantastisch mooie plekken staat waar geen camping is. Meestal ook nog helemaal alleen of met een enkeling die ook natuurliefhebber is. En JA, om de paar dagen móeten wij wel naar een camping als er geen camperplaats mét voorzieningen is als water en chemische stort. Wij willen dat niet "in het wild" dumpen en hebben daarom een leeg reservetoilet aan boord voor als we vol raken voordat we op een camping komen. En JA, dan doen we op zo`n camping ook een noodzakelijk wasje. Dat lijkt mij wel te mogen omdat je uiteindelijk toch gewoon betaalt voor je verblijf en de aanwezige voorzieningen. En NEE, wij hoeven niet alle "luxe" van campings als zwembaden, sauna, restaurant, glijbaan en schommels :-).
In het vroege voorjaar van 2019 was ik op mijn favorite camping Pomarinho bij Castelo de Vide in Portugal. Daar werd door een caravanner het keiharde verwijt gemaakt dat ik zo`n typische camperaar was die liefst voor niets of zo weinig mogelijk alleen maar water komt tanken, zijn chemische toilet komt lozen, snel een wasje draait en zo snel mogelijk weer ergens voor niets in het "wild" gaat staan. Dan moet u weten dat ik daar graag een aantal dagen op Pomarinho verblijf en veel eerder al eens vijf 5!! weken achter elkaar. Hoezo typische camperaar?? Uiteraard heb ik de man van repliek gediend met z`n nonsens en dat zeg ik hier nog vriendelijk.

Overnachten op een parkeerplaats in Gryon Zwitserland en in Castelo Frontone Italië.
Een parkeerplaats niet leuk? Hier zeer rustig en bovendien ben je vlakbij een centrum met winkels en restaurants.

Voor die gedachtegang van die caravanner is een aantal redenen aan te voeren. Een belangrijke is dat hij niet de vrijheid heeft om zo vrij te camperen als wij. Dus er zou enige jaloezie bij kunnen komen kijken. Op een camping ben je per nacht redelijk veel meer geld kwijt dan op een gratis camperplaats, of eentje tegen weinig kosten met basisvoorzieningen. Als voorbeeld Périgueux waar je buiten december en januari (dan gratis) slechts 6 neuroses betaalt.
Daar komt nog allerlei negatieve publiciteit bij. Er worden camperplaatsen gesloten omdat mensen er een puinhoop van maken en/of omdat er structureel veel te veel staan. Vaak wordt ook het chemisch toilet ergens gedumpt, of wordt er in de struiken getoiletteerd. Dan komen er vrachten met bezwaren uit de commerciële campinghoek. Veel exploitanten willen geen camperplaatsen  in de buurt en men eist dat er een fors tarief wordt gevraagd door hun gemeente. Soms slagen zij er dan in om te voorkomen dat zo`n plaats er komt. Veel kleinzielige kinnesinne, denk ik. Bovendien blijken al die niets betalende camperaars toch aardig wat geld uit te geven in de omgeving waar zij staan.

Luiwammesen Brough of Birsay

Ring of Brodgar op Orkney Islands

De Site "Campercontact" van de NKC geeft inzicht in het aantal camperplaatsen per land. Hoeveel er gratis zijn, hoeveel er tot 10 euro kosten en hoeveel er meer dan 10 euro kosten. Ik heb er een achttal landen uitgepikt, omdat ik daar wel eens kwam of kom. Ik heb het percentage gratis plaatsen daarvan even uitgerekend en de uitkomsten zijn wel opvallend in het nadeel van ons landje. In Nederland is 8,8% gratis van de 1823, waarbij opgemerkt moet worden dat er ook vaak sprake is van een parkeerplaats bij een restaurant o.i.d. met de "plicht" er te moeten eten. Hoe gratis is het dan?

Frankrijk = 42,1%  United Kingdom = 25,9% Rep. Ierland = 36,3% Schotland = 39%
Duitsland = 33,7% Portugal = 58% en Spanje = 49,7%. Gratis Plaatsen!!
                                          Daar steekt ons landje wel erg schril bij af met 8,8%!!!

Dan is er nog het "Allemansrecht" in Noorwegen, Zweden en Finland. Dit is in de loop der jaren "opgerekt" tot het vrij camperen of kamperen op allerlei plaatsen "in het wild", waarbij natuur, milieu en afgepaald eigendom gerespecteerd dienen te worden. Hier is wat tegenbeweging in gekomen vanwege het grote aantal camperaars dat hier gebruik van maakt. Maar voorlopig kan het nog steeds, óók op de Noordkaap, behalve waar een verbodsbord staat.
Tijdens onze laatste twee vakanties in Schotland en Ierland bleek dat je in die landen wild mag camperen zolang er geen duidelijk verbod geldt; "No Overnight Camping"!! We hebben op prachtige plekken gestaan zoals Brough of Birsay op de Orkney Eilanden. Daarbij hebben we geen enkele misstand of misdraging gezien van camperaars zoals weleens wordt beweerd. Het gevolg zou zijn dat het keihard wordt verboden.

Brough of Birsay

Howth Harbour

Voorbeeld: In Howth Harbour bij Dublin stonden we in 2016 gewoon op een van de pieren aan de haven. En we waren niet de enigen. In 2019 bleek dit verboden. Hoofdoorzaak: Een aantal slimmeriken had grotere campers daar gestald en verhuurd als Air B&B. Tweede oorzaak zijn de rondtrekkende "Travellers" die ergens voor langere tijd neerploffen en net zoveel last veroorzaken als "onze" zigeuners. Het gevolg is dan dat iedere andere camperaar ook wordt geweerd en je moet dan `s avonds uitwijken naar een andere camperplek. Dat lukt altijd maar het is dan jammer.
Al met al kun je wel stellen dat ons landje tamelijk onvriendelijk voor Jan de Camperaar is. Desondanks kun je in ons land toch wel uit de voeten met een camper, maar moet je weleens voor een camping kiezen. In dat geval wijken wij heel vaak en graag uit naar een SVR-camping. Vriendelijke tarieven, voldoende voorzieningen, niet boven op elkaar staan en meestal gelijkgestemde natuurliefhebbers. Doe er uw voordeel mee.

Galloway Lighthouse waar je prachtige en gratis camperplaatsen hebt. Vanwege de stormachtige wind stonden wij er beneden aan een kleine baai bij het strand met de heuvel achter ons. Dat scheelde behoorlijk in het schudden :-)