DRENTHE Juni 2013    FOCHTELOËRVEEN

Op woensdag 5 juni vond ik het nodig om eindelijk eens naar het Fochteloërveen te gaan. Dat had ik al veel langer in het hoofd maar het kwam er gewoon niet van. Dat heb je wel eens met plannetjes. Die 5e juni scharrelde ik geheel op het gemak richting Huis ter Heide om mij in de middag te melden op camping De Schuilhoeve in Huis ter Heide. De homepage klopt als een bus want er is rust en ruimte in overvloed. Een heerlijk welkomstbakkie ontbreekt ook niet en Albert en Rika zijn reuze aardige mensen. Zij zijn nog niet zo lang in de running als SVR camping en er mag nog wel wat opgroeien. Ik kan zelf mijn stekkie uitzoeken. Alle voorzieningen zijn okay en zelfs kun je in een straal van 25 meter rond het terras gebruik maken van WiFi. Dat staat nog niet op de site. De camping ligt in een Natura 2000 gebied en de werkzaamheden hieraan zijn nog niet helemaal afgerond.

Als ik mijn Bellerophon op z`n plekkie heb gezet, loop ik met mijn cameraspullen meteen richting het Esmeer om poolshoogte te nemen. Omdat de werkzaamheden aan de natuur nog niet klaar zijn, staan er ook nog geen verbodsborden en zodoende kan ik min of meer rechtstreeks die kant op lopen. Straks is alles klaar en dan hebben we weer een mooi gebied maar mag je nergens komen, althans zo voelt het bij mij wel eens. Aan de andere kant is het gewoon zo dat indien men niet reguleert, de boel binnen de kortste keren plat is gelopen. Een dilemma.                    

                                                                                                                BOEK!!!!!!

Kruistocht dwars door het prachtige Drenthe dat nog veel schoonheid biedt, maar ook veel te vrezen heeft van de nietsontziende efficiency en het winstbejag van de intensieve landbouw. Oftewel, De Grote Vernieling die wij aanrichten.

Fiets met hen mee op hun "Kruistocht door Drenthe".
Siemen Dijkstra, Jan van Ginkel. Fietstochten op prachtig getekende kaartjes. afdrukken van kleuren houtsneden.
EAN: 9789050482103

Het wil er ook wel eens droog zijn.

Maar meestal niet

Ik struin door het bos naar het meer en kom allerlei vliegend spul tegen. Vooral de Viervlek- en de Noordse Witsnuitlibel maar ook een gemende schare gevederde vrienden laat zich vooral horen en minder zien. Dat kennen we. De oever van dit meer is lastig te bereiken door de stugge vegetatie en het feit dat je overal "zomaar" in het water kunt stappen. Opletten is hier de boodschap. De enige watervogel die ik zie is een Dodaars die zich verrast toont en onmiddellijk wegduikt om niet meer tevoorschijn te komen. Dat kennen we óók. Het is al wat later in de middag als ik tegen de wind in richting camping een reebok en een reegeit min of meer tegen het lijf loop. Ze hebben mij niet in de gaten en ik besluit om nog een stap opzij te doen om een leuke kiek te maken. "Krak", zei de tak en wég waren die twee, maar ook dat is niet onbekend. Volgende keer beter.

Na terugkomst krijg ik een buur op bezoek die iets vraagt over zijn camera en hoe ermee te fotograferen. Typisch het resultaat van verkopers die zeggen dat het ding op de automaat moet en dan komt alles goed. Mijn eerste vraag is meestal of iemand weet wat belichting is en wat de betekenis is van ISO, DOF, diafragma etc. Het vervolg is meestal een uitgebreide les die meestal eindigt met de opmerking dat er op internet allerlei cursussen fotografie staan waar al die zaken goed worden uitgelegd. Je kunt nu eenmaal niet in een uurtje iemand leren fotograferen en kennis van de basistheorie blijkt iedere keer weer een keiharde must. Of ik er nog reacties over krijg via mijn mail zal nog moeten blijken.

Ophaalbrug over  de Watering door het Kolonieveld. Eind van Bankerbosweg bij Schaapshokwijk (???)

De weg door het midden :-) Met aan het einde een zit- of rustplaats in het Fochteloërveen.
Het is er ssssssssstil........

De volgende dag besluit ik op de fiets te stappen om door het Fochteloërveen te karren. Ik gebruik daarbij het kaartje dat in een van de folders staat van natuurmonumenten. "Komt dat zien, een oneindig veen", heet het. Dat oneindig zal ik maar niet letterlijk nemen en ga op pad. In mijn fietsmand voorop zit mijn fotorugtas. In de linker fietstas zit mijn Canon met de 400 mm. en om mijn nek de verrekijker en een tweede camera. Mij kan niks gebeuren, alles bij de hand.
Fietsend op een smal gravel pad langs de Kolonievaart richting Veenhuizen wordt mijn blik naar links getrokken omdat ik iets meen te zien in die ooghoek. Ik maak daarbij een beweging naar rechts en als ik terugkijk, zie ik in een flits dat mijn op dat moment horizontaal staand pedaal tegen een eikenhouten paaltje botst. In diezelfde seconde begint mijn luchtreis over mijn stuur en ik ga totaal over de kop. De judoreflexen zijn nog steeds perfect en ik hou mijn rechteronderarm om de camera en de verrekijker. Daardoor land ik behalve half op mijn rug en zij mede op mijn elleboog die nog drie dagen pijnlijk blijft, maar verder is de schade bijna nul. Denk ik op dat moment, herschik alles en stap weer vrolijk op. Pas later blijkt de camera enigszins bekrast en kijk ik scheel met de kijker maar dat ik kan herstellen.

Is dit dan dat midden?

Noordse Witsnuitlibel - Leucorrhinia rubicunda 

De fietstocht levert mooie uitzichten, de nodige insecten, vogels en zelfs vijf kraanvogels op. Die laatste zijn echter op verre afstand en nauwelijks te zien door telelens en kijker. Nadat ik mijn fortuinlijke afgelopen luchtvaart had gemaakt, kreeg ik ook nog een Zwarte Specht te zien (mijn eerste) maar die galoppeerde er razendsnel vandoor toen ik mijn 400mm optilde. Hij vreesde terecht een Canonschot. Laat in de middag raakte ik bij toeval verzeild bij een ambachtelijke bierbrouwerij, Maallust in Veenhuizen. Ik kan zeggen dat de koffie uitstekend is, maar het bier nog veel beter hoewel ik geen echte bierdrinker ben. Een aanradertje dus. Na een koffie en toch twee "zware jongens ging" ik zonder over de kop te slaan terug naar Bellerophon.

Blik op het Esmeer.

Bruine kikker - Rana temporaria

Vrijdagmorgen na het ontbijt ga ik te voet aan de achterzijde van de camping af en loop rechtdoor richting het bos. Als ik daar ben aangekomen begin ik een cirkelbeweging te maken helemaal rond het Esmeer en dat wordt een fraaie partij struinen. Paadjes, paden, struiken, half struikelend door veenachtige gedeeltes en het water zoveel mogelijk ontwijkend. Op enig moment hoor ik vlakbij een Koekoek en bij een tweede keer hoor ik dat deze op mij af komt. Ik kan hem vliegend te pakken nemen. Dat is mij maar één keer eerder gelukt en die plaat heb ik per ongeluk weggegooid. Bij deze dus hersteld. Onderwijl de nodige (macro)foto`s makend, ben ik bijna de hele dag onderweg en kom helemaal niemand tegen.  Alleen twee jonge knapen die in korte broek aan het vliegvissen zijn, staande in het Esmeer. Een geweldig mooie omgeving die ik later nog eens moet bezoeken. Maar het nare gevoel van alleen zijn slaat weer toe. Als ik naar de lucht kijk, zie ik dat de bewolking toeneemt. Het weerbericht stemt ook al niet vrolijk en dan is plotseling de keus weer gemaakt. Ik ga die vrijdagavond spoorslags naar huis. Het waren twee mooie twee en een halve dagen in het Fochteloërveen waar ik nog een keer op slangenjacht moet want die heb ik alleen maar in de folder gezien.

                                                          Voor alle foto`s klikt u hier