The Schuilhoeve Special

Van de opperstalmeesters in Den Haag mochten we weer op onze bescheiden wijze op pad.
Wel met allerhande nieuwe regels naast de miljoenen die er al over onze samenleving zijn uitgestort. De planning was om een toertje Pyreneeën te doen. Van West naar Oost door de Franse en dan van Oost naar West door de Spaanse kant. Maar die landen wensten ons nog niet te zien dus togen wij naar een van de mooiste schuilplaatsen van ons land, De Schuilhoeve in Drenthe. Dat toertje bulten rijden moet dan maar in juli of augustus. We gingen 25 mei op pad na vernomen te hebben van Rika & Albert dat wij welkom waren. Wel zijn douches en toiletten nog dicht maar wij zijn als volleerde camperaars geheel zelfvoorzienend. De voorzieningen zijn hier altijd op orde. Hun site=http://www.campingdeschuilhoeve.nl/

Zoals gebruikelijk (zie Camperen in Nederland) werden wij hartelijk ontvangen met koffie en een koekje. Wij mochten ons eigen plekje uitzoeken want er was nog niemand en er was nog geen plek besproken. Zo kozen we voor de achterste plaats wat eigenlijk de voorste is, want je staat uit te kijken over een waterpartij, een ruig veld met biezenbosjes en veel groen in de verte. Vanaf die plek konden wij alles met betrekking tot de paarden en de schapen en de vogels mooi bekijken.

De Noordse Witsnuitlibel - Leucorrhinia rubicunda komt hier veel voor

Behalve de stilte, de aardige eigenaars was er het prachtige weer al deze dagen. Voor een boodschap moesten we dan wel naar Smilde of Norg maar we knoopten daar altijd wat kilometers aan vast en kwamen dan steeds uit op zo`n 35 km. Behalve dat waren er de fietstochten over het Fochteloërveen waar de camping tegenaan ligt. Voor die fietstochten kunt u volop terecht op het internet zoals bij o.a. Fietsnetwerk of Route You. Fietsen en wandelen door mooie bossen en ruige hei onderwijl geraakt worden door het gigantisch ontbreken van insecten, vlinders e.v.a. Ook hier gold wel de grote afwezigheid van de grote massa te voet of op de fiets. Heel vaak fietspaden zonder wegen in de buurt. Dat zal allemaal niet zo blijven en je kunt het maar alvast gehad hebben. Uiteraard mag een hunebed zoals in Westervelde niet ontbreken en diverse molens vervolmaken het plaatje dat Drenthe heet.

Eten of gegeten worden heet het in de natuur en al vele malen hebben we dat gezien. Hier liep Moeder Nijlgans trots met vier jongen die zij soms agressief diende te verdedigen tegen Buizerds, Kraaien, de grote Meeuwen of een vos in de nacht. De volgende morgen zat er zo`n beestje stil op de kaai aan de overkant van de sloot. Bewegingsloos en ik ging eens kijken. Even tilde het nog het kopje op maar ik kon haar niet bewegen weg te gaan. De wond in haar nek bloedde stevig. Helaas moet de natuur maar haar loop hebben dacht ik en ging terug naar de camper. Slechts luttele minuten later was het beestje weg. Onmogelijk konden wij het nog vinden. Vermoedelijk heeft een Buizerd achter mijn rug zijn slag geslagen. Ook die moet eten of voer hebben voor zijn of haar jongen.

Het enorme gebrek aan insecten tegenwoordig laat zich in deze streek ook goed zien. Op een fietsroute 3 Koolwitjes tegenkomen of een enkele Hommel en één hele vlinder mag desastreus genoemd worden. Vlakbij Veenhuizen één Oranjetipje en op de camping één Kleine Vuurvlinder.
Mijn jaren in de Biesbosch en de Alblasserwaard lieten een veel gezonder beeld zien dan nu.
Dat neemt niet weg dat ik het aanwezige vliegende volkje op de korrel heb genomen.
Niet gemakkelijk maar geduld is een schoone saeck. Hierboven een koppeltje Grote Groene Glazenmakers (Aershna viridis) en een Zweef- Boor- of Sluipvlieg waarvan ik u helaas de naam moet onthouden omdat ik die niet kan vinden.

De Lijst van deze week:
Gisteravond in de schemer een vos!! Aan de kant van het hol.
Lepelaar...Zilvermeeuw...Mantelmeeuw...Kokmeeuw...Kuifeend...Wilde Eend...Krakeend...
Kleine Plevier...Nijlgans met jongen...Scholekster...Kraai...Puttertje...Musschen...Vink...
Visdiefje...Koolmees met nest...Pimpelmees...Wulp...Buizerd...Specht...Witte Kwikstaart...
Gele Kwikstaart...Boerenzwaluw...Huiszwaluw...Ooievaar...Spreeuw...Houtduif...Aalscholver...
Kieviet...Vlaamse Gaai...Zanglijster...Groenling...Kneu...Geelgors...Grote Zilverreiger...
Brandgans...Oeverloper...Torenvalk
Bij het Esmeer:...Koekoek...Rietzanger...Rietgors...Kleine Karekiet...Fuut...
Gehoord: Wielewaal
Oranjetipje...Koolwitjes...Citroenvlinder...Gammauiltje...Neuskevertje...Noordse Witsnuitlibel
Grote Groene Glazenmaker...Bladhaantjes...Honingbij...Dambordje (vlieg)...Div. Zweefvliegen
Kleine Vuurvlinder...Landkaartje


Enkele tripjes in het Noordn:
Bourtange: https://photos.app.goo.gl/X5ddmPUCzLRAka4ZA
Elfsteden: https://photos.app.goo.gl/9a9NbxdFA9es71bE6
STAATSSLOPERIJ: https://photos.app.goo.gl/Xq56EkzcDFshXCid6

En verder?? Komt u gerust genieten in Drenthe maar nu niet allemaal tegelijk naar de Schuilhoeve rennen om te schuilen voor wat hier rechts staat. Groet u vooral die aardige Rika en Albert  als zij terugkomen van het zoeken naar paarden en schapen in hun geluidloze golfwagentje.:-) 

De Maan met het scheidingsvlak tussen licht en donker dat de Terminator wordt genoemd. Ongeveer op een kwart van de hoogte juist boven het rijtje kraters ziet u een kruisje. dat is de zgn. Lunar X of Werner X formatie.