Reizen?? Je hoeft niet ver voor iets moois!!

Camperen of Kamperen bij de boer.

Ook in Nederland kun je reizen. Ja, met OV en al het andere, maar in ons geval met de camper. Aan een voor ons speciale SVR-camping wil ik hier wel aandacht besteden. Geen echte reclame want ik heb geen aandelen maar echt gemeende aandacht. Er zijn in ons land ontzettend veel campings en kan er in allerlei vormen gekampeerd worden. Van zeer luxe campingparadijzen tot minimalistische kampeerplaatsjes in onze bossen. Voor elk wat wils. Op enig moment maakten we kennis met het begrip SVR-camping. Dat was op Texel waar het een melkveehouderij betrof. Daar kon je enigszins meekijken in het bedrijf en hoorde je altijd wel iets uit de richting van de stal. Ook een luchtje zit er wel aan, maar niets ervan hebben wij als storend ervaren, integendeel zelfs.

Inmiddels hebben we diverse SVR-campings bezocht en zonder uitzondering altijd met veel plezier. De voorzieningen zijn altijd in orde, de ontvangst en de zorg eveneens en je bent altijd dicht bij de natuur. De Schuilhoeve in Drenthe is voor ons een mooi voorbeeld en we komen er graag. Aan de Kolonievaart en op de rand van het Fochteloërveen. (zie ook hier)Bij Rika en Albert, lieve mensen, is er altijd een hartelijk welkom en ontvangst met koffie. Vroeger hadden zij ook wel melkvee, maar nu zijn er vooral de schapen. Het is mooi om er in de lammertijd een weekje door te brengen en de geboorte van een paar lammetjes mee te mogen maken. Die ervaring hadden wij in 2018.toen ook de Paasvuren, mooi om mee te maken. Nogmaals foto`s van Fochteloërveen.

Dicht bij de natuur zijn betekent hier dat je zo`n 35 vogelsoorten kunt zien. Dat de directe omgeving ook barst van het leven in de vorm van allerlei libellen, juffers en allerhande ander "gespuis". Vos en ree ontbreken niet en als je geluk hebt, komt de Kraanvogel op bezoek. Ook een ontmoeting met een grote Ringslang op het fietspad was nu in 2019 ons deel. En over fietsen gesproken kun je vanaf de Schuilhoeve aardig wat kilometertjes door deze prachtige provincie maken. Maar dat wist u natuurlijk al.
Nu in juni is het er rustig en van de TT hebben we nauwelijks iets vernomen. De mensen die er verblijven zijn allemaal natuurliefhebbers of minstens houden ze van de stilte. Daarover schreef ik een gedicht in het gastenboek. De schuilhoeve? Wij schuilen er graag.

En bent u hier nou toch dan kan ik een bezoek aanbevelen bij Clevering waar je als particulier fantastisch goed kalfsvlees kunt kopen. De link brengt u op hun site. Wij zijn geen multicarnivoren maar als we een stukje vlees willen eten dan graag iets goeds. Ik maak zelden reclame en heb zeker geen aandelen maar dit vermeld ik graag voor u.

Oh Wonder……De Schuilhoeve

Wat is mooier dan de stilte hier
Het zachte suizen van wind
Dat het gras beweegt
Of het zachte fluiten
Van de lijster op het nest.
In de verte een paardenstaart
Die zwaait, een zweefvlieg.
Ook zonder geluid of gerucht
Geen mens, geen stem, totdat…

Een oude man plotseling kucht
Oh wonder, het is een schaap
Wat is mooier dan de stilte
In de eeuwig zachte slaap.
Maar oh wonder de zon
Zij stijgt en gunt mij geen rust
Haar eerste stralen
Hebben mij wakker gekust.

De Schuilhoeve….oh wonder.

Voor Rika en Albert

 

Boven in 2019: 35 soorten "veren" en links in 2018 hielden de viervoeters elkaar regelmatig gezelschap en rechts ook twee Kraanvogels waren ons deel.

Nog meer foto`s? Klik HIER.

Wat hebben mensenkinderen toch met dat fascinerende vuur??

De foto`s van dit vuur vindt u HIER.

 

Blauwe reiger:
Scholekster:
Grauwe gans:
Nijlgans:
Lijster:
Merel:
Mus:
Groenling:
Vink:
Kneu:
Kokmeeuw:
Beflijster:

Vogels bij Schuilhoeve

Mantelmeeuw:
Wintertaling:
Wilde Eend:
Kuifeend:
Kieviet:
Aalscholver:
Lepelaar:
Kwikstaart:
Kraai:
Buizerd:
Duif:
Kraanvogel:

 

Boerenzwaluw:
Huiszwaluw:
Spreeuw:
Putter:
Zwartkop:
Kleine Plevier:
Witgatje:
Tjiftjaf:
Torenvalk:
Sperwer:
Zwarte Specht:
Ooievaar:

Behalve de Schuilhoeve zijn er nog veel meer mogelijkheden om er met de camper op uit te gaan in Nederland. Een paar van die bezochte mogelijkheden laten we hier de revue passeren.
Daar is de melkveehouderij Moonen in Loon op Zand aan de Loonse Molenstraat 42a. 
Er zijn 5 kampeerplaatsen met aan de west- en noordkant een hoge heg tegen de wind, deuropening op het zuiden. Gelegen in een bosrijke omgeving (Loonse- en Drunense Duinen 400 m) met goede fietsmogelijkheden. De dagelijkse voorzieningen, manege en openbaar vervoer zijn dichtbij. Wij hebben daar prettig gebivakkeerd. Bescheiden maar goede en schone voorzieningen. Koeiengeluid en koeiengeur ook bescheiden aanwezig en geen bezwaar voor ons. De fietsen waren mee want in deze omgeving kun je je helemaal uitleven.

Duinen?

Zij heeft er een neusje voor :-)

Dan ben je verhuisd naar een andere plaats en dan wil je toch in de buurt van de Brabantse Biesbosch en Dordrecht je camper neerzetten. Daarvoor dient dan de camperplaats Westergoot aan het randje van Dordrecht. Prima plekje aan de jachthaven waar je voor voor 12,50 neuroses mag verblijven met alle noodzakelijke voorzieningen. Ik lees bij de reviews dat je om 22.00 uur "thuis" moet zijn, maar wij kregen een sleutel mee van de zeer sympathieke havenmeesters.

Overigens is er in de Brabantse Biesbosch ook een prima minicamping die je via het veer aan de Kop van het Land kunt bereiken. De Knotwilg van fam. Baelde waar we verschillende keren met veel plezier hebben gecamperd. Voor 16 (laagseizoen) of 19 neuroses (H) heb je alles wat nodig is. Goede en schone voorzieningen en vrijwel iedereen is hier als natuurliefhebber. Fietsen, wandelen, vogelen en dus veel fotograferen. O.a.de Zeearend en de Visarenden op hun nest. Geen wifi? Indien nodig kun je je mobieltje als hotspot gebruiken.

Dan hádden (!) we ook nog een gratis camperplaats aan de Vlijkade in Dordrecht. Daar kon je dus ook overnachten maar om inhalige (?) redenen of ontmoedigingsbeleid (?) is dit niet meer gratis maar mag je 19,50 neuroses betalen voor niets! Er is geen enkele voorziening die dit rechtvaardigt behalve misschien de redenering dat parkeren geld moet kosten. Dan doet Gouda, met Parking Klein Amerika tegen het centrum aan, het met 8 neuroses heel wat sympathieker met ook nog eens de nodige voorzieningen voor campers. Dan kun je voor Dordecht en/of Biesbosch beter gebruik maken van de andere twee mogelijkheden. 

De majestueuze Zeearend en de majestueuze kleurkogel de IJsvogel bij de Knotwilg
Zomaar een paar links naar fraaie foto`s uit de Brabantse Biesbosch vlakbij de Witboomkil waar minicamping De Knotwilg is:
https://www.flickr.com/photos/151756040@N07/albums/72157709552451927
https://www.flickr.com/photos/151756040@N07/albums/72157706915167851
Zelf vind ik die van de zwemmende Reebok erg mooi:
https://www.flickr.com/photos/151756040@N07/albums/72157708346190634
En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan want ik heb hier ontzettend veel tijd doorgebracht met de camper als schuilhut en het camerawerk.

Deze pagina gaat tenslotte over het camperen in Nederland en dat gaat best goed, zij het dat "in het wild" camperen vrijwel niet mogelijk is en gratis bijna een vloek is behalve in TV-reclame. 
Nog een aantal voorbeelden bij het voorgaande:
Het Zuidlaardermeer: Daar is wel een camperplaats op de parking van Camping de Veenbrug. Goede voorzieningen voor 12 neuroses maar maximaal 24 uur. Wij kozen voor de SVR-camping De Rolke in Kropswolde. Ruime plaatsen met veel groen - weids uitzicht - natuurgebied Gorechtpark 500m - Zuidlaardermeer 1,5km - Hoogezand 4km - centrum 1km. Hier ben je 18,50 neuroses kwijt per dag maar een mooie camping. Mooie omgeving om te fietsen en te wandelen.

Een echte Ooievaarscamping De Rolke in Kropswolde