Havelländisches Luch en grote Trap 7-4-23

Zo dobber ik naar donderdag 6 april als ik `s morgens om 05.40 vertrek naar Het Havelland om de Grote Trap te betrappen. Althans dat is de bedoeling. Na zo`n 180 km. even een bakkie. Na 320 km. even een hap en wat lossen. Onderweg komen Bellerophon en ik nog langs de Badderende Mannen oftewel Bathmen. Pas in Duitsland zie ik de eerste reeën en het zouden er heel veel worden, ondanks al die wolven (?).

De Oost Duitse woonblokkendozen zijn opgefrist met een verfje.

Er is veel water in de buurt en daarmee sluizencomplexen zoals hier.

Dan staan er soms ook nog wel architectonische pareltjes zoals dit gebouwtje

Twee Kraanvogels zijn ook mijn deel evenals een stuk of vier Ausfahrten die gelukkig de meine niet zijn. Even na drie uur kom ik aan in Rathenow. Het tanken levert een verbruik op van 1 : 13,59 dat is zoiets als een record. Het is een typisch Oost-Duits dorp/stadje. Niet erg opwindend hoewel de betonnen woondozen tegenwoordig voorzien zijn van een kleurtje. Er is hier ook veel water in de buurt, maar ik zie er vrijwel geen watervogels op of in. Wel is er wat rumoer van een kluit jeugd waarvoor ook de Polizei nog verschijnt. Maar de avond en nacht zijn rustig. Goed slapen is een must want ik ben aardig stuk van de laatste dagen.

Wat zag ik onderweg zoal? 2 Kranen dus, Bonte Kraaien, Kraaien, Spreeuwen, Merels, Kuifleeuweriken, Kauwen, Roeken, 8 Edelherten, Zwanen en Ganzen, Rode Wouwen en Buizerds plus een Wespendief.

Zowaar kom ik door het plaatsje of dorp Neuhaus. Eén van de zeer vele in Duitsland en hier zou zomaar het eerst bekende adres van mijn voorouders kúnnen zijn. Maar ja, meer dan 90 Neuhausens! Ooit heb ik er 92 aangeschreven en kreeg ook van allemaal pünktlich ein Antwort. Maar geen Althof of geen archieven meer vanwege Napoleon.

Vanmorgen na een goede nacht sta ik om half zes op want om 06.32 staat de zonsopkomst gepland. Ik leg alle fotozaken klaar en om 06.15 ga ik op weg naar de Havelländisches Luch en omstreken want de Grote Trap moet betrapt. Onderweg door de vele bossen word ik verrast door een vos. Hij of zij huppelt langs het fietspad. Ik blijf er even naast rijden tot het beessie plotseling stopt en achter Bellerophon langs het bos in huppelt.

Het bos maakt langzaam plaats voor grote stukken open land met veel pril groen waarin het ijs blikkert. Een lustoord voor de Reeën die ik regelmatig  zie. Het is hier lastig om even langs de weg te stoppen want de ruime provinciale wegen zijn hartelijk volgeplempt met vangrails. En anders ligt de weg wat hoog met vlak ernaast greppels. Maar het is erg stil want Goede Vrijdag. Dat bedenk ik mij omdat het feitelijk doodstil is en alle winkels zijn en blijven dicht.

Maar dan, bij Garlitz,  zie ik links in  een veld iets bewegen. Het is weliswaar redelijk ver weg, maar de Grote Trappen zijn de klos. Ik maak een ruime serie van zo`n 30 á 40 vogels waarvan de 5 mannen soms gaan baltsen of walsen voor de plm. 30 meiden. Wát een lustoord voor de heren J. Het is pas zeven uur en het is bewolkt dus de ISO moet wat hoog, hetgeen meer ruis op zal leveren. De plaatjes blijken later in de middag redelijk gelukt volgens Lightroom.

Ik maak vandaag 4 van de 6 geplande routes en na deze eerste heb ik geen camera meer nodig. Dat valt wel tegen. In die eerste route vind ik ook nog aardig wat Kraanvogels en “schiet” een Buizerd uit de boom. Op sommige plekken met water en riet is er aardig wat bevervraat zichtbaar. Het beessie zelf krijg ik niet te zien. Op alle grotere wateroppervlakken zijn geen watervogels te zien. Dat valt ook tegen maar het is nog vroeg in het jaar.

Het geheel overziend ben ik  niet ontevreden maar besluit toch om morgen weer naar huis te gaan. Bovendien brengt het weer miezer-regen en `s morgens mist en nevels. De Trap is betrapt en dat was het doel. Het is een aardige streek maar dat houdt mij niet hier. Morgen vroeg op en vroeg weg dan ben ik net als gisteren zo rond de klok van drie terug. Vanavond staat er sukadevlees met gebakken aardappeltjes met kidneybonen en een salade op de kaart. Arrivederci!!