Natuurfotografie, maar wat Ís Natuur??

                                                                       Wat is Natuur? 

Volgens mij is dat De Aarde zonder de Mens en alles wat die mens na z`n komst heeft aangericht, ingericht, opgericht, afgericht. Hierboven is het enige wat natuur is, die aarde of rotsen waar dat asfalt op ligt, de sneeuw, de hemel. Okay, die sneeuwstokken waren ooit takken of bomen dus natuur. De slang, niet die van Eva, óók natuur. Het water in het Lac du Der, met die deels houten steiger is weliswaar natuur, maar het Lac is een graafsel van de mens, een soort wateropslag, nix natuur. En die zee, een soep van plastic, met wallevis is ook natuur. En wat doet de mens? Hij schiet hem dood. De mens "schiet" alles dood en vreet het op. De mens schiet uiteindelijk zichzelf dood.
Intussen kan ik in het minuscule korte stukje dat ik er mag zijn op de schaal van vele miljoenen jaren, proberen wat van die natuur te vangen op een plaatje zonder iets dood of kapot te maken. Het wonder aanschouwen dat de mens nooit meester zal worden, het laten groeien van een boom, een plant, een dier, zelfs een mens kan hij niet maken. Ja, reproduceren zonder het leven zelf uit niets te kunnen maken, het genetisch manipuleren, een zonsopkomst of sunset, het weer.
Dat laatste begint zich nu tegen hem te keren zonder dat hij verweer zal hebben. Een sombermans idee? Nee, het is de huidige realiteit. Deal er maar mee!

Sapiens......maak eens een grote vogel of als dat te moeilijk is zo`n kleintje!!!

En ik dan? Ook ik ben mij er van bewust mee te doen aan de vernietiging. Om te leven woon ik in een huis, gebruik water, energie, wil ik autorijden en met de camper op pad, heb ik allerlei zaken van plastic nodig zoals bank- en creditcard. Camera`s, lenzen, computers, mobiele telefoon, elektrische fiets, noem maar op het is haast een oneindige stroom. Ik kan daar zelf wel iets aan doen, zoals het tunen van de campermotor waardoor 30% minder verbruik (geld) en uitstoot (milieu). Zo min mogelijk producten kopen die in plastic verpakt zitten, maar spaar het van een week boodschappen eens op. Je schrikt je te barsten. Ik probeer zoveel mogelijk afval te scheiden en vooral niets zomaar uit mijn auto te "pleuren". Maar kijk eens goed om u heen als u een op- of afrit neemt. Te schandalig voor woorden wat u dan ziet. En dan zullen we het maar niet hebben over alle blikjes, doosjes, plastic, flesjes, papier om van drugsafval maar te zwijgen die je in die schijnbaar onverwoestbare natuur tegen komt. De zee? Plastic Soep! Waar wij wonen, stad en dorp? Eén berg vuilnis. Schijnbaar onverwoestbaar want ze vinden nog geen plastic in onze magen, maar wel allerlei vormen van kanker in onze lijven als gevolg van vuil water, voedsel, lucht. Hoe onverwoestbaar zijn wij zelf??
Stel u eens voor dat morgen de watervoorziening schoon én vuil er mee stopt. Wat zijn dan de gevolgen? Alles is ervan afhankelijk, eten koken, koffie zetten, drinken, wassen, schoonmaken, rioolafvoer, alle voedselproduktie ja óók bier, dierproductie, motorkoeling, ruitenwissers, koeltorens van energie- chemische- en oliebedrijven. Ik probeer het wel maar het lukt mij slecht om de gevolgen daarvan te overzien. En als we ons afval niet meer kwijt kunnen? Rome 2019!!!???Oorlogen zullen niet alleen meer gaan om olie maar ook om water en voedsel, want zulke oorlogen zullen er komen als morgen de supermarkten leeg zijn. Ik stel het mij maar zo min mogelijk voor maar denk dan wel aan kinderen, kleinkinderen en verder. Ik kan nog blijven fotograferen "for the time being", daar hou ik mij maar aan vast. Niet te ver vooruitkijken, er ligt al meer dan genoeg achter mij.

Zwarte Ooievaars nestelen in de Extremadura.

Hieronder vindt u een waslijst met opnames uit onze nog mooie natuur. Vlakbij vanaf mijn balkon of in de Brabantse Biesbosch, of verder weg naar Noor of Zuid. Oftewel van Noordkaap tot Gibraltar.

NATUUR In de Biesbosch: https://goo.gl/photos/RGYZ2QfWuFDErCHu9
                          De Bever 1: https://goo.gl/photos/gv3i6ZEqBL3jRngC8
                          De Bever 2: https://goo.gl/photos/9YWxwifcbnWLY3sv7
      Drie dagen Biesbosch: https://goo.gl/photos/bPZSnSrV56AWp2LH7
  Brabibo naar Albl.waard: https://goo.gl/photos/Ax9ZL9xhDWy5wRqs7
`n koude morgen Brabibo: https://goo.gl/photos/teSNR7nJjwToiHZQ6
                    Paniekzaaiers: https://goo.gl/photos/GH5nJXk3ahQARWyY8
                 Ochtendnotities: https://goo.gl/photos/H59pJ4fNykYeNLbeA
  Pasen op de Witboomkil: https://goo.gl/photos/5WQ6dRie3C283RZLA
           Beetje Biesbosch 1: https://goo.gl/photos/QmXiKZZ71jqy3QyE7 
           Beetje Biesbosch 2: https://goo.gl/photos/8wqWzZygZdyAv43Q9
           Beetje Biesbosch 3: https://goo.gl/photos/GkC56kL9QFgRTXWu7
           Beetje Biesbosch 4: https://goo.gl/photos/Sct6U7PAFJXFoGVU7
           Beetje Biesbosch 5: https://photos.app.goo.gl/PAVpyAzUvmU4E2Xd9

De grotten van Frasassi ook rechts>>

Wat is dan géén natuur? Alles wat door de mens in en met die natuur is aangericht. Dijken, polders, bouwland, weides, aangepaste landschappen, Hedwigepolder(?). Dat noemen we dan cultuur. Iets is in cultuur gebracht ten dienste van die mens. Als we het tot ons landje beperken is er vrijwel niets meer echte natuur, behoudens zoiets als de een stukje Hoge Veluwe, want zo`n beetje alles gaat om de paar jaar of tientallen of honderden jaren op de schop. De Brabantse Biesbosch is kortgeleden  vanaf de tekentafel  "voorzien" van De Noordwaard(eloos). We moeten een surplus van water uit de bergen kunnen bergen om te voorkomen dat we onderlopen. Tegelijkertijd hebben we huizen in de uiterwaarden gebouwd. Snappen we dat? Ik zal maar denken dat de dames en heren bestuurderen en geleerden het beter weten dan ik. Nou ja, het is al met al een mooi land en ik zal hier nog wel even blijven hoewel een reis naar Schotland en Ierland aanstaande is.

Meerkoetennest

Een altijd Kramstorige blik bij de Kramsvogel

         Mantelmeeuw eet mol: https://goo.gl/photos/9Vf5jisprfKnWtYv9
                         Heikikkertjes: https://goo.gl/photos/Gm3uLH6Z2DcwykhV7
                    De Purperreiger: https://goo.gl/photos/yxPjH5CQyzMvbY5y7
    Uitsluiping Viervlek Libel: https://goo.gl/photos/TAKnJSkrCf85MtsB7
                            Zombieslak: https://goo.gl/photos/eEsnzU6E45tothzg8
                Zwemmende Haas: https://photos.app.goo.gl/vKdY2Q4rKJ4xe9EW8
                        Frasassi Italië: https://goo.gl/photos/qb5U2JCoTy1eyQuS6
                        Rivierbeelden: https://goo.gl/photos/FQxnBm7rRQb7trJr5
                Kunst in de natuur: https://goo.gl/photos/npppoaf7zgC4iagx6
      De Schuilhoeve Drenthe: https://photos.app.goo.gl/KoFPN9xAZFqy6riVA

Nog even dit..........!!!!!!

Dat wij met z`n allen de boel flink aan het verkloten zijn voor onze natuur blijkt uit de dramatische daling van het aantal insecten. Op alle krantenartikelen zal ik niet in gaan. Alleen mijn eigen waarneming in de tuin en in de natuur waar ik rond sjouw met camera en lens telt. Zoals zichtbaar hier heb ik veel aan macrofotografie gedaan en doe dat nog. Begin mei liepen wij 15 km. langs De Mark en wat zagen wij? Vrijwel niets!! Zelfs op de koeienvlaai was nauwelijks een vlieg te bespeuren. De reactie van twee twintigers op mijn vraag wat zij daar nou van vonden was dat zij dat wel best vonden want: "Dan hadden zij er ook geen last van"!!! Einde discussie.

Op andere tochten was het idem dito van hetzelfde. Nu in juli staat onze tuin weer in bloei net als verleden jaar. Vlinderstruiken, lavendel en allerhande ander bloem-en geurspul. Verleden jaar vele tientallen bijen en hommels op elk uur van de dag. Totaal geen last van. Er was werkelijk een invasie van Gamma-Uiltjes, bezoek van vlinders als Dagpauwoog, Vanessa Atalanta, Koolwitjes, Distelvlinders, Landkaartjes, Kleine Vos en zelfs een koppeltje Koninginnepages waren ons deel.

En nu? Zondag 14-07-2019? Wij hebben één Vanessa kunnen fotograferen. We hebben dagelijks een handjevol (ja, als het er tien zijn, is het al veel) bijen en hommels in de tuin. Geen Gamma Uiltje te bespeuren, geen Wesp, geen Zweefvlieg nada, noppie, niente, nichts, nx. En waar wij rondstruinen is het ook arremoei tot en met. Waar in eerdere jaren van alles rondfladderde zonder dat wij daar van opkeken, gebeurt het nu regelmatig dat wij tegelijkertijd uitroepen: "Hè, kijk, een vlinder"!

Maar als de constatering van de eigenaars van de toekomst is dat zij blij zijn er dan ook geen last van te hebben, wat moet je dan nog? Gewoon de camper starten en op pad gaan.


                            Callantsoog: https://goo.gl/photos/G4LZiPBeMPFoAWMn8
                        Scheveningen: https://photos.app.goo.gl/KqkzwwbvFvEguJB66
                        Der Müritzsee: https://goo.gl/photos/aPiiWG4NypGpNBnEA
Beukenburger Klompenpad: https://goo.gl/photos/d9jq3GnkpqmiKWNd6
               De Slufter op Texel: https://goo.gl/photos/gakp6CkhCgqFixdc8
     
Ringheuvels (Den Treek): https://goo.gl/photos/TGTi8CnugH8SGDuM8
             
Reeuwijkse Plassen: https://goo.gl/photos/1qT5i6muSFUxSznJ6
        Hazewater bij Leusden: https://goo.gl/photos/rTrqYhxHeefc91K88
                Nekkeveld Nijkerk: https://goo.gl/photos/P1RNM2wQ3XH7Y1A77
           Noordwaard BraBiBo: https://goo.gl/photos/TWzRBKmyDRJ74oL56
   Zouwe Boezem Meerkerk: https://goo.gl/photos/PkaoCwbxBgHjPUPm8
                                                   https://goo.gl/photos/UGECpzCMizaMAPGo7
                                                   https://goo.gl/photos/sDNf278BXURrJDd36
             Zwarte Stern Zouwe: https://photos.app.goo.gl/pXMBKAR2zLTH5yzz5
          Mantelmeeuw en Mol: https://goo.gl/photos/9Vf5jisprfKnWtYv9
  Plas/Dras Alblasserwaard: https://goo.gl/photos/DBcYsWxj2xL5ctMm9
      Langs Utrechtse Dreven: https://goo.gl/photos/KGZQzNPzoRzEnmCh6
           Herfst in Beukenburg: https://goo.gl/photos/iD4hNspSg8EwvVD37
      Rondje Zuidlaardermeer: https://goo.gl/photos/MEYzYd1qUkEm7T5f9
          Het wordt weer herfst: https://goo.gl/photos/X9KbHtn4otTognjt7

In verband met het bovenstaande wil ik, of móet ik, hier nog een zeer lezenswaardig, leerzaam boek aanprijzen. Een boek dat iedereen die iets om de aarde, de natuur geeft, zou móeten lezen. Móeten omdat de schrijver, Rob Bijlsma, vlijmscherp aantoont wat er allemaal door ons, onze samenleving en de daarin boven ons gestelden wordt aangericht in het kleine stukje natuur dat Nederland wordt genoemd.                                    Klikt u op de link hieronder!!!!